Palestinska studenter hålls kvar i Gaza

Flera hundra palestinska studenter med stipendium för att studera utomlands hindras att resa ut ur Gaza av israeliska myndigheter. Däribland finns många studenter som är på väg till universitet i EU, det rapporterade P1-programmet Konflikt på lördagen.

En av dem som hindras att lämna Gaza är Wissam Abuajwa.

– Jag skulle vilja åka snart, jag har till och med en biljett till England. Men alla Gazas gränser är stängda, säger Wissam Abuajwa som fått stipendium för att studera i Nottingham.

Men han, och flera hundra andra studenter, är fast i Gaza och tillåts inte komma ut eftersom Israel stängt gränserna för alla. Inne i Gaza finns nästan ingen högre utbildning alls att tillgå.

Tidigare i veckan tryckte USA:s utrikesminister Condoleeza Rice på för att Israel skulle släppa ut de palestinier som fått Fulbright-stipendier för att studera i USA, vilket gav resultat nästan omedelbart. Men samtidigt meddelade Israel att några ytterligare lättnader för studenter på väg till andra länder inte är att vänta.

P1-programmet Konflikt ringde upp Sveriges utrikesminister Carl Bildt på besök i Washington för en kommentar.

– Jag tror inte att det har varit så mycket uppmärksamhet kring detta. Uppmärksamheten har på goda grunder varit riktad på den humanitära situationen, att se till att det hela tiden kommer in livsmedel, byggnadsmaterial och allt det som gör att befolkningen har rimliga möjligheter att överleva på ett rimligt sätt. Det är det som har varit i fokus.

– Men jag tycker att det här med studenterna illustrerar de mer bisarra elementen i den israeliska isoleringspolitiken, säger Carl Bildt.

Aktivister från det civila samhället i Israel och Palestina tycker att EU borde göra mer för att hjälpa studenterna som är fast inne i Gaza. Att enbart fokusera på humanitär hjälp är väldigt kortsiktigt, och om man under längre tid nekar en hel generation rätten till att studera så blir det till slut ett akut läge, säger Sari Bashi från den israeliska människorättsorganisationen Gisha.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista