Smådjuren får svårt med mat i värmen

Nu när det är torrt och hett så har landets alla smådjur det svårt, eftersom det saknas mat. Från Danmark rapporteras att landets igelkottar törstar ihjäl, och även i Sverige är de vilda smådjuren i knipa, säger Eva Kierkegaard på Ekerö Viltjour.

– Alla djur, alla fåglar, igelkotten och det måste bli jobbigt för grävlingen också. De här som äter maskar, sniglar och insekter får det svårt. Maskar går ju ner i jorden och gömmer sig, sniglar går in. Du hittar inte en snigel när det är torrt och varmt, de drar sig in i sina skal, de kommer man inte åt, och insekterna dör. De torkar ihjäl så det finns inte mat för några av de här som egentligen äter animaliska produkter, säger Eva Kierkegaard.

Just igelkottarna är särskilt känsliga när det är varmt eftersom de behöver mycket vätska. Dessutom går de i ide, och eftersom vintern har varit relativt varm med omväxlande väder så har de vaknat tidigare än vanligt bara för att finna att alla maskar har gömt sig i den fuktiga jorden på grund av hettan.

Eva Kierkegaard säger att man kan hjälpa till genom att ställa ut dryck, gärna vispad äggula eftersom det innehåller både näring och vätska.

– Ställ ut vatten. Vattna gräsmattorna extra så kommer maskarna upp. Då kan både igelkottarna och björktrasten få sin mat. Ställ ut hundmat, lägg ut lite frukt så att det finns mat till djuren, säger Eva Kierkegaard.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista