Clinton ger upp - stödjer Obama

Senator Hillary Clinton lägger ner sin kampanj att bli demokraternas presidentkandidat i USA. Vid ett möte i Washington på lördagskvällen uppmanade hon sina väljare att i presidentvalet i november istället rösta på hennes forna rival Barack Obama.

– Jag ska göra allt för att hjälpa Obama att bli vald till president sa Hillary Clinton.

Hon satte därmed punkt för sin egen långa primärvalskamp. Fyra dagar efter att Barack Obama vunnit demokraternas nominering så erkände sig Clinton besegrad, och hennes supportrar ömsom jublade och grät.

60-åriga Shelley Fiddler från Washington hade Clintonknapp på kragen och tårar i ögonen.

– Jag är så stolt över Hillary Clinton, hon är fantastisk, och nu kommer jag att lyda hennes råd och rösta på Obama, sa hon.

I sitt avskedstal i det pampiga Building Museum i Washington så tackade Hillary Clinton sina kampanjarbetare och anhängare. Hon nämnde ingenting om de senaste dagarnas spekulationer om att hon skulle bli Obamas vicepresidentkandidat, utan uppmanade bara alla sina väljare att helhjärtat ge sitt stöd till Barack Obama.

Hillary Clinton betonade också sin roll som kvinna i primärvalskampen och sa att de som är barn idag kommer ta för givet att såväl kvinnor som svarta kan bli presidentkandidater i USA.

Bland tårögda Clinton-anhängare i publikhavet fanns också flera övertygade Obama-supportrar. Sarah Bishop från Washington var mycket lättad efter talet. Det går inte att tycka illa om Clinton efter det här, sa hon.

– Det här visar att demokratiska partiet kan enas, trots den långa och uppslitande primärvalskampanjen, sa demokratiska väljaren Sarah Bishop.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista