Polskt uttåg ur Irak under oktober

De polska soldaterna i Irak kommer att ha lämnat landet i mitten av oktober. Det bekräftade försvarsministern, Bogdan Klich, i en radiointervju på lördagen, där han också sade att Polen redan i slutet av juni kommer att ha lämnat över hela ansvaret för provinsen Diwaniyah söder om Bagdad till irakierna.  

Premiärminister Donald Tusk, som kom till makten 2007, lovade under sin valkampanj att Polen snabbt skulle dra sig ur Irak. Senare förlängdes mandatet för de 900 soldaterna till oktober 2008.

Tjugotvå polska soldater har dött i Irak sedan 2003, då Polens president skickade 2 600 soldater till provinsen Diwaniyah som stöd för den USA-ledda invasionen.

Omkring 1 600 polska soldater finns också i Afghanistan där de ingår den Natoledda Isaf-styrkan bestående av 36 000 man.

Enligt opinionsundersökningar är uppdraget i Afghanistan nästan lika impopulärt som det i Irak, men Tusks regering har inte signalerat några förändringar där.

20080608T012507+0200

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".