Skuldsanering ska bli lättare

Det ska bli lättare att få skuldsanering, det vill säga att få skulder nedskrivna. Det föreslår en statlig utredning i höst. Utredningen vill mildra kravet att skulder ska ha rullat på innan skuldsanering kan bli aktuell.

Utredningen vill mildra kravet att skulder ska ha rullat på innan skuldsanering kan bli aktuell. Idag måste en person ha haft skulder under minst fem år. I framtiden ska det gå att sanera skulderna redan efter tre år, vilket alltså är en viktig lättnad.

Skulderna behöver inte heller vara lika stora som tidigare för att ge möjlighet till skuldsanering. Enkelt uttryckt kan man säga att det blir en halvering.

Hela förslaget blir färdigt tidigt i höst. Utredningen leds av den folkpartistiske riksdagsmannen Jan Ertsborn.

– Vi ska helt enkelt ha ett system där man ska få lov att misslyckas och ha en verklig chans att komma tillbaka.

Näringsidkare kan ju förlora pengar på att andra med skulder inte betalar. Det kan alltså finnas en risk för att det blir svårare för företag att göra affärer om skuldsanering blir lättare att få, men Jan Ertsborn är inte orolig.

– Vi tror inte det för vi har en väldigt hög betalningsmoral i det här landet och det fungerar alldeles utmärkt. Det är klart att företagare kommer att förlora pengar, men det gör de redan idag och om den skuldsatte företagaren kommer tillbaka kan det bli nya affärer och på det viset bli fördelar.

Jan Ertsborn har genom sitt arbete som utredare fått många vittnesmål om hur svårt det kan bli för dem som har stora skulder.

– Det leder till att man lever i ett slags utanförskap. En del lever helt enkelt i den svarta ekonomin. Andra har blivit sjuka och är sjukpensionerade idag och har gått ner sig helt enkelt, säger Jan Ertsborn.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista