Biståndet till utbildning minskar kraftigt

Andelen av det svenska biståndet som går till utbildning i fattiga länder har nästan halverats på fyra år. Det visar siffror från biståndsorganet Sida. Lärarförbundet är kritiskt, eftersom Sverige tidigare legat i topp när gäller utbildningsbistånd.

– Det är mycket allvarligt att Sverige har halkat ner från en hedrande förstaplats i satsningen på utbildningsbistånd i världen, till en femteplats. Det drabbar ju barnen, säger Ann-Charlotte Eriksson, vice ordförande i Lärarförbundet.

För ett par år sedan utsågs Sverige av den internationella organisationen ”Global Kampanj för Utbildning” som bäst i världen på att dela ut bistånd till utbildning. Idag rankas Sverige som femma.

Biståndsorganet Sida har också räknat ut att det svenska utbildningsbiståndets andel av den totala biståndsbudgeten har minskat. För fyra år sedan gick sju procent av biståndet till utbildningsinsatser i tredje världen, ifjol hade den siffran nästan halverats. Samtidigt saknar långt över 70 miljoner barn tillgång till skola.

– Utbildning är den viktigaste faktorn för framgång och välfärd, och för att bota fattigdomen, och för att skapa hälsa. Vi kan se en så enkel sak som hiv. Betydligt fler barn som inte har gått i skola har hiv, än barn som har gått i skola, säger Ann-Charlotte Eriksson.

Regeringen håller inte med om att biståndet till utbildning har minskat. Den framhåller istället att mycket av utbildningsbiståndet delas ut via andra organisationer än Sida och att det svårt att dra sådana slutsatser.

Men 2007 gick biståndet till skolor och skolutveckling ner ordentlig. Det medger biståndsministerns statssekreterare Joakim Stymne, men det var ett undantag, säger han.

– Regeringen har inte avsiktligt prioriterat ner utbildningssektorn under 2007. Den här nedgången tror jag mer är en fluktuation man ofta ser inom biståndet till olika sektorer från år till år, säger Joakim Stymne.

Monica Saarinen
monica.saarinen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista