Vänsterpartiet ändrar sig om fildelning

Uppdaterad 17:50
Vänsterpartiet svänger i frågan om fildelning. Partiet har tidigare varit för ett förbud, men partikongressen i Norrköping beslutade på söndagen att tillåta fri nedladdning och fildelning av upphovskyddat material från nätet.

En av dem som ändrat inställning är Elise Norberg Pilhem, ledamot i partistyrelsen.

– Om det nu mot förmodan är någon som minns fildelningsdebatten från förra kongressen och mitt inlägg där är det en korrekt minnesbild att jag då sa tvärtom mot vad jag kommer att säga nu. Men så är det med utveckling och det är också något som partistyrelsen genomgår då och då.

– En motiverad fråga är hur meningsfullt är det att försöka stoppa fildelningen, och går det överhuvudtaget? sa Elise Norberg Pilhem från talarstolen.

Beslutet fattades efter en lång och hård debatt och till slut fick partiledningen ombuden med sig på att tillåta fildelning. Partiet ska nu försöka hitta ett system som gör att de artister som får sina verk nedladdade ska få någon form av ekonomisk ersättning.

En annan fråga som väckte känslor var partiets relation till Kuba. En minoritet i partistyrelsen och många ombud ville att partiet ska inleda kontakter med den kubanska regeringen. Men det röstade kongressen nej till med knapp majoritet.

Göteborgsombudet Johan Zandin vann i båda frågorna.

– Ja, till fildelning, nej till Fidel-ledning, sa han från talarstolen.

Kongressombuden beslutade också att sex timmars arbetsdag fortfarande ska vara en av partiets viktigaste krav. Något som partiledningen har velat tona ned.

Partiledningen fick med sig kongressen på att det inte ska bli någon gemensam valplattform med socialdemokraterna och miljöpartiet före valet 2010.

Socialdemokraternas förre partisekreterare Lars Stjernqvist, numera kommunalråd i Norrköping, besökte kongressen. Han anser inte att partikongressen har fört vänsterpartiet närmare ett eventuellt regeringssamarbete med socialdemokraterna. Inte minst med tanke på diskussionen om Kuba på kongressen.

– Menade man allvar med en fördjupning av samarbetet med socialdemokratin så borde det inte överhuvudtaget vara någon diskussion. Men det är en av det mest laddade frågorna i debatten och det om något tycker jag understryker kluvenheten.

Kongressen har gått under parollen ”förändring”. Vänsterpartiet vill få tillbaka väljarna som är idag hälften så många som i valet för tio år sedan. Men partiledaren Lars Ohly tror att resultatet av kongressen kommer att vända opinionsvindarna.

– Efter det här går vi upp.

Har ni blivit tydligare efter den här kongressen?

– Ja, det tror jag. Jag tror att det fortfarande finns en vantolkning av vad vänsterpartiet står för som till exempel bygger på att vänsterpartiet inte är tillräckligt demokratiskt trovärdigt. Det tror jag att man har svårt att påstå efter den här kongressen, säger Lars Ohly.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista