Hot om Iranattack kritiseras i Israel

Oron kring Iran och landets kärnenergiprogram tvingar nu politiker i flera länder att positionera sig. En israelisk minister får skarp inrikespolitisk kritik för sina uttalanden om att en israelisk attack mot Iran är oundviklig. Samtidigt försäkrade Iraks premiärminister på söndagen Iran om att inga attacker kommer att genomföras från irakisk mark.

Det var i fredags som Israels vice premiärminister Shaul Mofaz sa att en israelisk attack mot Iran ser ut att vara oundviklig med tanke på Irans kärnenergiprogram. Han kontroversiella uttalande anses starkt ha bidragit till att oljepriset steg med 9 procent i fredags till 139 dollar per fat.

Idag, söndag, på första arbetsdagen efter sabbaten, hudflängs ministern i israelisk press för sitt försök att kamma hem inrikespolitiska poäng nu när premiärminister Ehud Olmert sitter skakigt och en majoritet av alla israeler betraktar Iran som ett existentiellt hot.

Nu blir det svårare för Israel att övertyga världssamfundet om fortsatta sanktioner, sa en israelisk UD-tjänsteman. En minister kollega uttryckte avsmak inför detta försök att politiskt exploatera ett strategiskt hot och en kommentator frågade sig: Vem tjänar på oljeprisökningen? Teheran, naturligtvis.

Men frågan om ett eventuellt angrepp på Iran är ständigt närvarande i Israel. Det anses ha varit premiärminister Ehud Olmerts främsta ärenden här han träffade USA:s president George Bush i veckan, en uppmaning att gå till attack mot Iran innan Bushadministrationen lämnar Vita Huset om sju månader.

Men Irak kommer inte att ställa sitt territorium till förfogande som bas för en amerikans attack mot Iran. Det försäkrade på söndagen Iraks premiärminister Nuri al-Maliki under ett besök i Iran. Nuri al-Maliki för bland annat samtal med Iran om ett kritiserat avtal som håller på att förhandlas fram mellan USA och Irak om fortsatt amerikansk truppnärvaro i Irak efter årsskiftet när FN-mandatet löper ut.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".