Rätt att avgiftsvägra vid bristfällig omsorg

Högsta domstolen, HD, slår i en dom fast att en kommuninvånare som drabbas av bristfällig service från kommunens sida har rätt att vägra betala avgift för den dåligt utförda tjänsten.

Domen innebär att HD håller med den familj i Haninge kommun som hade stämts av kommunen efter att ha vägrat betala avgiften för barnomsorg under Kommunals strejk i maj 2003, rapporterar SVT:s Rapport.

Familjen kunde till följd av strejken under tolv dagar inte använda dotterns dagmamma och vägrade då betala för dessa dagar.

Efter domstolens utslag har Haninge gått ut med information till invånarna om att alla som inte fick omsorg under strejken kan ansöka om att få pengar tillbaka.

– HD konstaterar att den relation som råder mellan parterna är en avtalsrelation. Båda parter ska leverera det de har åtagit sig. Medborgaren ska betala sin avgift. Kommunen ska leverera sin tjänst, säger Claes Sandgren, professor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet, om domen.

Robert Noord (s), före detta ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Haninge, tycker inte att HD har utrett frågan grundligt nog. Han säger till Rapport att frågan kompliceras av att barnomsorgen till största delen är skattefinansierad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista