Åeteruppbyggnaden av Groznyj går snabbt. Foto: Maria Persson Löfgren/SR.

Snabb återuppbyggnad i Tjetjenien

I Tjetjenien har framtidstron kommit tillbaka i takt med en snabb återuppbyggnad. Delrepublikens 32-årige president Ramzan Kadyrov prisas av alla för att också Tjetjenien nu är stabilt. Men det finns sprickor i de nya fasaderna, rapporterar vår korrespondent från Tjetjenien.

Regnet smattrar på nylagda plåttak i den nya flygplatsterminalen strax utanför huvudstaden Groznij i Tjetjenien. Det droppar också till stora pölar på det nya stengolvet och läcker in kring innertakets lysrör. Den knappt ett år gamla terminalen läcker som ett såll.

Det är ett exempel på hastverket som den hyllade delrepublikens president Ramzan Kadyrov ligger bakom. Bestämmer han att det ska vara klart på tre månader så är det klart på tre månader även om det blir byggfusk, fusk som blir tydligt på flygplatsen vars nya tak inte håller regnet ute.

Men tjetjenerna är ändå hoppfulla. För dem är den snabba återuppbygganden av delrepubliken med nya gator, parker, uteserveringar och butiker positiva tecken.

– Väldigt mycket görs för vår framtid av vår president och regeringen. De har sett till att utbilda oss unga och det är vi tacksamma för, säger juriststudenten Samira Magomadova. Hon tycker allt är bättre nu, högre kvalitet på lärare, finare omgivningar och hon tror på en bättre framtid.

– Jag tror allt blir bättre och bättre. Själv hoppas jag få jobb och ska börja min praktik på Högsta domstolen här i Groznij, berättar Samira.

Högsta domstolens byggnad är helt ny och ligger vid Kadyrovtorget mitt emot det som snart är Europas största moské. Moskébygget är till skillnad från andra nybyggen och renoveringar försenat.

Regnet fortsätter att rinna in i flygterminalen. Vattenpölar blöter ned restaurangens röda heltäckningsmatta och samlas kring de dyra skinnsofforna. Men här vågar ingen kritisera hastverket offentligt. Det kan få lika hårda konsekvenser som att inte hålla tidsplanen.

Maria Persson Löfgren, Groznij
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".