Chávez uppmanar Farc att släppa gisslan

Venezuelas president Hugo Chávez uppmanade på söndagen den colombianska Farc-gerillan att släppa alla personer som gerillan håller som gisslan. Chávez kallade också gerillakriget för förlegat.

Tiden har kommit för er att släppa alla som sitter i bergen och djungeln. Det vore en humanitär gest som kan inleda förhandlingar för att få ett slut på kriget i Colombia, sa Chávez i sitt veckosända radio- och tv-program. Han vände sig direkt till Alfonso Cano som nyligen tog över ledningen av Farc-gerillan sedan dess historiske ledare Marulanda dött.

– Ni i Farc måste förstå att ni har blivit den perfekta ursäkten för USA att hota oss alla i Latinamerika. Men den dag fred har uppnåtts i Colombia, kan USA inte längre använda den ursäkten. Det är verkligen dags nu Cano, gerillakriget tillhör historien, sa Chávez.

Venezuelas president var ett tag medlare i konflikten i grannlandet och lyckades få Farc att släppa flera personer ur gisslan. Men han förlorade sitt uppdrag när Colombias regering hävdade att Chávez i själva verket stödde gerillan. Nyligen presenterade också Colombia dokument som sägs bevisa anklagelserna.

Chávez har avfärdat dokumenten som fabricerade lögner men de har satt honom under hård press och fått USA att anklaga honom för att sponsra terrorism.

Johan Schmidt
johan.schmidt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista