Centern vill förändra upphovsrätten

Dagens upphovsrättsdebatt handlar mycket om fildelning, men centerns Annie Johansson menar att vi måste få en ny upphovsrättslag som fungerar även på sikt.

– Vi tycker det är viktigt att dagens skapare har ett system där man faktiskt kan leva på det man gör. Men vi måste hitta en upphovsrätt som är legitim, både för skaparna men också för användarna, och det är systemet inte idag.

Med dagens regelverk kan en musikskapares efterlevande räkna med att det tickar in pengar varje gång musiken spelas, till exempel i radio eller TV, ända till 70 år efter upphovsmannens död.

– Jag kan tycka att det är orimligt och det är just därför som det är en av de specifika frågorna som vi har i den rapporten som vi lämnar idag, säger centerns Annie Johansson. 

Centern vill att en ny upphovsrättskommission ska se över kortare skyddstid för musikverk. En annan idé är en ny form av licensiering för konstnärliga verk, där upphovsmannen ger allmänheten en utvidgad möjlighet att använda sig av boken eller filmen. 

Återstår nu att se om centern kan få med sig övriga partier regeringen på sitt förslag om en helt förändrad upphovsrätt. Regeringens partier har de senaste åren varit djupt splittrade i frågan om bland annat fildelning, och justitieminister Beatrice Ask (m) avböjer idag att kommentera centerns rapport om upphovsrätt. 

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista