Spanien

Chaufförer prostesterar mot oljepriset

De höga bensinpriserna har lett till att lastbilschaufförerna i Spanien har gått i strejk. Spanjorerna förbereder sig på en lång konflikt och har börjat bunkra livsmedel och bensin.

Lastbilschaufförerna började med att blockera flera av gränsövergångarna till Frankrike i natt och nu på måndagsmorgonen demonstrerade dom runtomkring grossistmarknaderna i flera städer så att det blev kaos i trafiken runtomkring.

– Vi kan lika gärna stanna hemma för det vi tjänar är inte tillräckligt för att livnära oss på, sa en av de 300 000 lastbilschaufförer som är kallade ut i strejk.

Transportsektorn anser inte att den spanska regeringen har gett den tillräckligt med ekonomiskt stöd nu när bränslepriserna har gått upp 20 procent bara i år.

Regeringen förhandlar med de strejkande facken för att nå en lösning.

Men spanjorerna förbereder sig för en lång konflikt och på måndagsmorgonen var det kö till bensinstationerna.

– Jag har tankat full tank, berättade en äldre man.

Killen som stod bakom honom med två dunkar i händerna sa att han förstår dem som strejkar, för så höga som priserna är nu så lönar det sig knappt att åka till jobbet.

Det är inte alla transportfirmor som strejkar, men de som levererar diesel och bensin gör det och många bensinstationer har redan satt upp skyltar om att bensinen är slut.

Att spanjorerna börjat bunkra märks även i mataffärerna. Färskvaror som kött, mjölk, frukt och grönsaker beräknas ta slut framemot onsdag.

Fisken har nästan tagit slut redan, för största delen av fiskerinäringen i Spanien började strejka för en vecka sedan, även då mot de höga bränslepriserna.

Spanien har just gått in i den värsta ekonomiska krisen på över 15 år och spanska tidningar skriver att det här kommer att bli den tuffaste veckan hittills för den socialistiska regeringen.

Petra Socolovsky, Madrid
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".