Tillväxten i tjänstesektorn bromsar in

Minskad efterfrågan gör att tillväxten inom tjänstesektorn nu bromsar in ytterligare. Det visar nya siffror från branschorganisationen Almega. Det handlar om en bred nedgång även inom de områden som idag är extremt heta, enligt Almega.

– Vi ser också att de väldigt starka branscher som har gått så bra förut inom uppdragsverksamhet, till exempel olika typer av konsulter, också möter svagare efterfrågan, säger Almegas chefsekonom Lena Hagman.

Den svagare tillväxten inom tjänstesektorn märktes i slutet av förra året. Då var det brist på arbetskraft.

Nu är det minskad efterfrågan på tjänsterna som gör att tillväxten inom branschen ytterligare försvagas. Det visar siffror från Almegas tjänsteindikator som presenterades på måndagen.

Det är den svagare exportmarknaden för industrin som i sin tur minskar efterfrågan på företagstjänster.

Men även hushållens minskade köpglädje påverkar branscher som till exempel resebyråerna.

Även om efterfrågan på arbetskraft fortfarande var hög under årets första kvartal så kommer även där en vikande trend som kommer att märkas eftersom många av de nya jobben just kommer från tjänstesektorn.

– Inom tjänstesektorn var det fortfarande väldigt stark ökning under det första kvartalet när vi tittade på de faktiska utfallen, men nu visar vår arbetsmarknadsindikator att sysselsättningen inom tjänstesektorn kommer att börja vika neråt, det vill säga tillväxttakten blir svagare under andra kvartalet, säger Lena Hagman.

Det som tidigare beskrevs som en kort svacka kommer nu dröja sig kvar. Först 2009 tror Lena Hagman på en generellt ökad tillväxt bland tjänsteföretagen.

Kristina von Dolwitz
kristina.von_dolwitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista