Burk med raklödder bakom bomblarm

Uppdaterad 15:57
Påsen som utlöste bomblarmet på kärnkraftverket i Oskarshamn innehöll en förpackning raklödder. Säkerhetsutrustningen gav utslag för att förpackningen hade små mängder av sprängmedlet TNT.

Efter den tekniska utredningen finns det inte längre några misstankar om förberedelse för sabotage mot de två män som varit misstänkta.

– Jag har fattat beslut att lägga ner förundersökningen eftersom det numera inte finns anledning att tro att ett brott som faller under allmänt åtal har förövats, säger kammaråklagare Gunilla Öhlin i Oskarshamn.

Varför inte?

– Det finns inte några sådana misstankar längre. Vi har gjort de utredningar vi behöver göra, det har hållits förhör och jag har ett bra material som jag kan fatta beslutet på.

Det finns inget som pekar på att brott har begåtts?

– Nej.

Det var onsdagen den 21 maj som två män fastnade i en säkerhetskontroll sedan kärnkraftsverkets bombsniffare gav utslag på trotyl på en raklödderburk som fanns i en plastpåse som en av männen bar med sig. Burken sprängdes sönder och plastpåsen skickades till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, för analys.

Det enda spår av sprängämnen som man hittat, det är det som kan komma från polisens egen bombvagn när man transporterade bort påsen sedan man upptäckt spåren av sprängämnen. 

Männen som nu är helt avskrivna från misstankar om brott och på Oskarshamns kärnkraftverk får man nu se över sin mätutrustning. 

– Vi måste ta hem uppgiften och se var felet ligger någonstans, säger Hanna Brorsson informatör på Oskarshamns kärnkraftverk.

Enda tecknet på sprängämnen är i er utrustning. Vad gör ni med den nu?

– Vi måste undersöka den vidare. De uppgifter vi fått tidigare är ju att den har varit korrekt. Nu måste vi gå hem en gång till för det här var helt nya uppgifter för oss.

Litar du på utrustningen?

– Vi måste gå hem och undersöka den, säger Hanna Brorsson, informatör.

Peter Olsson
peter.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista