Europadomstolen

Ryssland bromsar effektivare arbete

Sverige står just nu värd för ett seminarium om hur den europeiska konventionen för mänskliga rättigheter i större utsträckning ska tillämpas på nationell nivå i rådets medlemsstater. Väntetiderna i Europadomstolen i Strasbourg blir allt längre eftersom allt fler anmälningar kommer in.

Europarådets generalsekreterare Terry Davies säger att seminariet i Stockholm handlar om att förebygga.

– Vi kommer in för sent i processen. Det är som att rycka ut med brandkåren och släcka bränder medan verkligt policyarbete vore att förhindra bränderna, säger Terry Davies om arbetet i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.

150 seminariedeltagare är samlade i Stockholm, däribland företrädare för medlemsstaternas regeringar, Europadomstolen och andra Europarådsorgan.

Syftet är att samla ihop förslag om hur Europadomstolens arbete ska kunna effektiviseras i takt med den lavinartade ökningen av fall domstolen ska ta ställning till.

Ett reformförslag som redan finns är det så kallade Protokoll nr 14, ett tillägg till Europakonventionen vilket skulle påskynda behandlingen av ärenden.

Protokoll 14 har redan godkänts av alla 47 medlemsländerna i Europarådet, men en stats parlament har ännu inte ratificerat det: Ryssland, som också står för närmare en fjärdedel av alla fall som kommer in till Europadomstolen.

Med på dagens seminarium i Stockholm är Veronika Milintjuk, Rysslands biträdande justitieminister, och hon säger att det bara är en tidsfråga innan ryska duman godkänner förslaget.

– Både justitiedepartementet och presidenten har uttalat sitt stöd för det här tillägget, säger Milintjuk.

Problemet är enligt henne att det var val både till duman och till presidentposten i vintras så diskussionen har fått skjutas upp tills dett nya parlamentet och regeringen kom på plats.

– Nu är det dags att diskutera förslaget på allvar och förhoppningsvis ratificera Protokoll nr 14, säger Rysslands biträdande justitieminister Veronika Milintjuk.

Fredrik Wadström
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista