Skriftliga omdömen i första klass i höst

Det blir skriftliga omdömen för alla elever redan i första klass. Det beslutade regeringen under måndagen vid ett extrainsatt sammanträde. Omdömena ska ges ut redan från och med i höst. Skolorna får själva avgöra hur omdömena ska se ut.

Utbildningsminister Jan Björklund säger till Ekot att han anser att samhället tidigare ansett sig ha rätt att förtiga hur det går för deras barn i skolan. Information ministern tycker att svenska föräldrar ska ha rätt till.

– Varje skola bestämmer själv hur den här informationen ska utformas. Skulle någon mellan- eller lågstadieskola vilja utforma den här informationen så att det påminner om betyg så är det helt tillåtet, säger Jan Björklund.

– Jag tror väl att de flesta väljer att utforma det på ett annat sätt men man bestämmer själva. Lärarna, tillsammans med sin skolledning och föräldrarnas representanter får ta ställning till hur det ska utformas.

Regeringen beslutade också att kunskapsmål och nationella prov ska införas från och med tredje klass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista