Patienter med grön starr behandlas olika

De cirka 100 000 patienter som har ögonsjukdomen grön starr, behandlas mycket olika i vården och får alltför få undersökningar av synfältet. Det skriver Statens beredning för medicinsk utvärdering i en ny rapport som presenteras på onsdagen.

Grön starr behandlas traditionellt med ögondroppar, som sänker trycket i ögat. Men enligt professor Anders Heijl, finns det nu metoder att förfina behandlingen.

– Vi har nu lärt oss att det räcker inte hos alla patienter med att ögontrycket är normalt, utan hos vissa patienter måste det kanske vara ett lågt normalt tryck. Vi har också lärt oss att vi inte kan gissa vilket tryck som är bra för varje enskild patient. Men vi kan se det när vi följer patienten. Vi kan se om vi kan få sjukdomen att stanna upp eller om synproblemen ökar, och det mäter man bäst att ta synfältet, säger Anders Heijl, vid ögonkliniken på universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Att kontinuerligt mäta hur synfälten förändras hos människor med grön starr är viktigt, eftersom det hjälper läkaren att göra behandlingen mer individuell, säger professor Anders Heijl.

– Därför är det viktigt att man har tid att göra synfältsundersökningar flera gånger, särskilt de första åren, för att se om patienten har vanlig relativt lindrig form av grön starr, eller om vi har en patient framför oss som har en aggressiv form och som försämras snabbt.

Är det så att patienter med grön starr i Sverige får den bästa möjliga vården idag?

– Jag tror att patienter i Sverige får en bra vård. De får bra mediciner, laserbehandlingar och kirurgi. Men jag tror att vi inom ögonsjukvården inte riktigt har anpassat oss till de nya kunskaperna. Vi tenderar att sköta alla patienter på samma sätt istället för att individualisera vården efter patientens behov, säger Anders Heijl, professor vid ögonkliniken på universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista