Misstänkta svensk-somalier ute ur häktet

De båda svensk-somalier som suttit häktade misstänkta för terrorbrott har släppts ur häktet. Misstankarna mot männen kvarstår dock, enligt ett pressmeddelande från åklagarkammaren för säkerhetsmål, och beslut om åtal kan väntas efter sommaren.

Männen försätts på fri fot eftersom de inte längre bedöms kunna undanröja bevis eller försvåra utredningen. De är fortfarande belagda med reseförbud och har anmälningsplikt.

Misstanken mot männen går ut på att de från 2006 och fram till i år ska ha skickat pengar till terroristgrupper i Somalia. Under våren har ett stort antal förhör hållits med de misstänka och andra personer.

Frihetsberövandet av männen möttes av starka protester från olika somaliska föreningar. Bland annat hölls demonstrationer utanför polishuset när männen häktades. En talesman för Svensk-somaliska Riksförbundet sade då till TT att männen är politiker i den somaliska oppositionen och därmed politiska fångar i Sverige.

Männen greps i slutet av februari vid en samordnad polisaktion i Sverige och Norge. Totalt sex personer greps, tre i vardera landet. Men bara två av de misstänkta i Sverige och en i Norge häktades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista