Kraftiga ökningar av taxeringsvärdena

Taxeringsvärdet på villor och fritidshus höjs kraftigt nästa år, med 34 procent i genomsnitt, enligt Skatteverkets beräkningar. Ungefär hälften av fastighetsägarna kommer därmed att få betala maxbeloppet 6 000 kronor i den nya kommunala fastighetsavgiften nästa år.

Skatteverkets nya värdering bygger på 220 000 fastighetsaffärer på småhusmarknaden mellan åren 2005 och 2007.

Förra gången fastighetstaxeringen var aktuell hade snittpriset stigit med 23 procent. Det är en betydligt hetare bostadsmarknad nu alltså med 34 procents höjning av taxeringsvärdet.

Men det gäller inte överallt. De regionala skillnaderna är stora, enligt skattedirektör Annica Nässén.

– När det gäller de största procentuella ändringarna är det ju Skåne län. Där är genomsnittet en höjning på 41 procent. Sänkta taxeringsvärden finns på två ställen, Dorotea och Norsjö i Västerbottens län.

Fastighetsblanketterna kommer att skickas ut till 2,3 miljoner småhusägare i början av oktober och Skatteverket lovar att det ska bli enklare att deklarera den här gången.

– Vi har förtryckt alla uppgifter som vi har och stämmer de, gör man inget mer utan tyst godtar det förslag som Skatteverket skickat ut. Det kommer att gälla för ungefär 90 procent av alla småhusägare. Vi har ändrat reglerna så att vi inte mäter några bänklängder i köket längre och vi behöver inte hålla reda på om vi har kakel eller inte i badrummen. Så jag tror att fastighetsägarna kommer att uppfatta att det är enklare att deklarera och lämna uppgifter nu, säger Annica Nässén.

De största taxeringshöjningarna per län blir i Skåne, med 41 procent i genomsnitt, och Halland med 39 procent.

Därefter kommer Stockholms län, Västra Götaland och Östergötlands län med vardera 36 procent.

I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö ökar taxeringsvärdena med 45, 34 respektive 42 procent.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista