KONJUNKTURPROGNOS

Pessimism blandad med optimism

2008 beskrivs som ett ”förlorat år” i Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos, och tillväxten skrivs ner något både i år och nästa år. Men det handlar fortfarande inte om någon lågkonjunktur och Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster tror precis som tidigare att Sverige kommer att lyckas parera den globala finanskrisen ganska bra.

– Sverige klarar förmodligen de internationella svängningarna något bättre än de flesta länder, delvis på grund av många reformer som ändå har genomförts i Sverige. Men samtidigt bromsas ekonomin onödigt mycket av att så mycket pengar dras in av finansdepartementet, säger Stefan Fölster.

Anledningen till att tillväxtprognosen för den svenska ekonomin skrivs ner till 1,7 procent i år och 2,3 procent nästa år, är att regeringen inte satsat lika mycket på skattesänkningar och investeringar som ekonomerna på Svenskt Näringsliv trodde.

Istället sker det Stefan Fölster kallar en oplanerad finansiell åtstramning. Den nu så aktuella inflationen driver upp priserna på bensin och livsmedel och det ökar statens momsintäkter, samtidigt ger minskad sjukfrånvaro och neddragningar inom till exempel försvaret staten ännu mer klirr i kassan. Pengarna som inte spenderas.

– Det ökar risken för en konjunktursvacka i Sverige och jag tycker att det är ansvarslöst att ta en sådan risk i det här läget, säger Stefan Fölster.

Men en mer expansiv finanspolitik skulle inte det vara att riskera inflationen?

– Inflationsrisken skulle öka något. Men i det här läget har vi två risker att ta hänsyn till: Inflationen och risken för en konjunktursvacka och då är det viktigare att tänka på konjunktursvackan och risken för ökad arbetslöshet, säger Stefan Fölster.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista