Partiledardebatt om arbete och välfärd

I riksdagens partiledardebatt på onsdagen sa statsminister Fredrik Reinfeldt (m) att det är den som är bäst på att skapa jobb som också är bäst på att finansiera välfärden. Han sa också att det som skett efter regeringsskiftet är ett trendbrott i svensk politik.

– Det är ett trendbrott att utanförskapet minskar, att ohälsotalen sjunker och att 35 år av trendmässig ökning av antalet förtidspensionärer 2007 såg ett tydligt brott i andra riktningen, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin gjorde en helt annan bedömning av vad regeringen har åstadkommit under sin tid vid makten.

– Nu är det välfärdens tur att på allvar få smaka på högerpolitiken om jag tolkar statsministern rätt. Jag och många med mig bävar för det pågår ju redan ett kvalitetsras i välfärden. Pengar går ju inte till välfärden. De strömmar ut från välfärden, sa Mona Sahlin.

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly stämde in i kritiken.

– Jag tycker att detta är en politik som satsar på parasiterna i samhället. Det är de fläskkotlettfrisyrmänniskor på Stureplan som köper champagne för att spruta över varandra eller i Båstad på somrarna som jublar över er ansvarslösa ekonomiska politik, sa Lars Ohly.

Partiledardebatten handlade mycket om regeringens politik leder till fler jobb eller tvärtom leder till mer utanförskap. Åsikterna gick isär mellan Reinfeldt och Sahlin om vad som ligger bakom den nu stigande svenska inflationen.

En annan stridsfråga är vilket politiskt alternativ som är bäst för företagarna. Mona Sahlin konstaterade att företagarna numera riktar sitt missnöje mot alliansregeringen.

– Jag såg att Gnosjöupproret nu var igång igen och de säger: ”Vad alliansregeringen har uträttat hittills för småföretagen är en mycket stor besvikelse”, sa Mona Sahlin.

– Jag tror att Gnosjöföretagen ser att vi har sänkt arbetsgivaravgifterna för ungdomar, för långtidsarbetslösa, för långtidssjuka och för invandrare. Det vill säga för dem som har stått längst från arbetsmarknaden, sa näringsminister Maud Olofsson (c).

Oppositionen angrep regeringen för att föra en orättvis politik genom slopad förmögenhetsskatt och stramare regler för sjukförsäkring och a-kassa.

– Det enda utanförskap som ni har lyckats med att minska med åtgärder är att ni har fått en halv miljon människor att hoppa av a-kassan, sa miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Alliansens partiledare sköt bland annat sin sig på frågan om hur ett rödgrönt alternativ i praktiken skulle se ut.

– Jag tror att det finns två saker som Mona Sahlin är rädd för. Det ena är att gå till val 2010 utan en politisk allians med vänsterpartiet och miljöpartiet. Det andra är att gå till val 2010 med en politisk allians med vänsterpartiet och miljöpartiet, sa folkpartiets partiledare Jan Björklund.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista