Misstänkt krigsförbrytare gripen

Uppdaterad 14:50
En misstänkt krigsförbrytare som enligt Haagtribunalen är en av de fyra mest eftersökta krigsförbrytarna tillfångatogs på onsdagen i en förort till Belgrad. Det handlar om bosnienserben Stojan Zupljanin, misstänkt för flera mord.

Det var ett efterlängtat och odramatiskt gripande av bosnienserben Stojan Zupljanin. Tillfångatagandet skedde vid lunchtid i en lägenhet knappt en mil från den serbiska huvudstadens centrum.
Den tidigare bosnienserbiske säkerhetschefen förhörs nu av serbisk polis och åklagare och kommer inom tre dygn att skickas till Haag och FN:s krigsförbrytartribunal.

Den 57-årige Stojan Zupljanin är misstänkt för mord på flera civila bosniaker och kroater i staden Banja Luka under inbördeskriget 1992-1995.
Som fånglägerchef var tvåbarnsfadern Zupljanin ökänd för sin brutalitet och anklagelsepunkterna mot honom är många: brott mot mänskligheten, brott mot krigets lagar, grova brott mot Genevekonventionen.

Zupljanin har varit nära att gripas tidigare men idag lyckades det alltså. Nu återstår tre man på listan över de mest eftersökta: Radovan Karadzic, Ratko Mladic och Goran Hadzic. I och med dagens gripande bränner marken under deras fötter mer än på 13 år.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista