Kanada ber urbefolkning om ursäkt

Kanadas regering har för första gången offentligt bett om ursäkt för hur man behandlat landets urbefolkning. Premiärministern Stephen Harper bad Kanadas indianer och innuiter om förlåtelse.

– Vi svek er och ber om förlåtelse, sa Kanadas premiärminister Stephen Harper inför det fullsatta parlamentet, där flera ledande indianer och innuiter satt i bänkraderna.

Harper bad om ursäkt för att kanadensiska myndigheter ända in på 1970-talet tvingade ursprungsbefolkningens barn att gå i internatskolor.

Syftet var att integrera barnen i det kanadensiska samhället. Många av barnen har senare vittnat om hur de misshandlades och utsattes för sexuella övergrepp på skolorna.

Genom den officiella ursäkten hoppas regeringen på försoning och en av de främsta indianledarna, Phil Fontaine, kallade det för ett avgörande ögonblick i Kanadas historia.

– Det här innebär en nystart, sa Phil Fontaine, som var klädd i stor svartvit fjäderskrud när han framträdde i parlamentet.

– Aldrig mer ska vi indianer betraktas som ett problem bara på grund av de vi är.

Kanadas försök till försoning kommer bara ett par månader efter att Australien gick igenom en liknande process, då man bad om ursäkt för hur aboriginerna behandlats.

I Kanada har regeringen också tillsatt en sanningskommission som ska kartlägga det som hänt och se till att sprida kunskap om det som man nu beskriver som ett mörkt kapitel i landets historia.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista