Fredrick Federley

Federley (c) våndas inför FRA-beslut

Nästa vecka ska riksdagen fatta beslut om det omstridda förslaget att låta Försvarets radioanstalt, FRA, få utökade möjligheter till avlyssning och övervakning. Just nu utsätts borgerliga riksdagsledamöter för en intensiv uppvaktning, för att rösta nej. En av dem är centerpartiets Fredrick Federley.

– Jag kommer att bestämma mig så att jag är färdig inför debatten i kammaren. Jag tror att det får bli så att det är där jag gör klart hur jag har tänkt och hur jag resonerat om mina överväganden, säger Fredrick Federley.

Det är väl känt att många borgerliga riksdagsledamöter är motståndare till förslaget att ge FRA utökade möjligheter att övervaka e-post och telefontrafik. Och i omröstningen nästa vecka räcker det med att fyra borgerliga ledamöter väljer att rösta nej för att förlaget ska falla.

När frågan var uppe i riksdagen för ett år sedan var Fredrick Federley den enda borgerliga ledamot som gick emot den egna partilinjen och då valde att lägga ned sin röst.

Fredrick Federley säger att han nu våndas inför beslutet nästa vecka. Det interna trycket att rösta ja är starkt och en ledamot som går emot det egna partiet kan få betala ett högt politiskt pris.

– Att bryta partilinjen är någonting som gör att jag brister i förtroende hos mina riksdagskolleger. Politik handlar mycket om förtroende på olika sätt gentemot sina väljare, sitt hemdistrikt och också mot sina kolleger. Annars når man inte framgång. Det finns en stor risk att man gör sig själv till en intern paria vilket gör att man inte får delta i viktiga diskussioner framöver.

Fredrick Federley och hela centerpartiet är varma anhängare av personval. Det ska göra skillnad vilka individer som väljs in i riksdagen är tanken. Men inför den här omröstningen är det partidisciplin som förväntas.

– Det är utan tvekan en totalkrock. Som parti förespråkar vi att det ska vara en större diversitet och mera väljarmakt att välja person. Då innebär det att man måste få det att fungera. Samtidigt finns i andra vågskålen att regeringens förslag måste hålla. Väljarna måste veta att vi har en regering som kan genomföra vad de har gett regeringen förtroende att göra. Det är två saker som står emot varandra. Å andra sidan är det väl inte så att en stor samvetsfråga kommer att leda till ett ”High Chaparral” där alla röstar hej vilt i alla omröstningar framöver, säger Fredrick Federley.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Mer om detta i Studio Ett i P1 efter klockan 17.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista