Mobilen har gått om den fasta telefonen

Uppdaterad 17:50
För första gången lägger svenskarna mer pengar på mobila tjänster än på fast telefoni. Det här framkommer i en ny rapport från Post- och Telestyrelsen, PTS.

– Jag är van vid att kunna ringa och använda elektroniska kommunikationstjänster där jag befinner mig. Inte bara att jag kan ringa eller surfa när jag är hemma, utan nu också när jag är ute på stan, många tycker tydligen att det här är väldigt bra, säger Fredrik Öst, marknadsanalytiker på PTS.

Vi blir allt mer mobila. Nära en halv miljon använde sig av mobilt internet i slutet av december och datatrafiken i mobilnäten har tiodubblats sedan 2006. Vi ringer mobilt och sms:ar också betydligt mer, allt enligt Post- och Telestyrelsens årliga rapport Svensk telemarknad.

Men det handlar inte bara om förändrade vanor utan också om de mobila tjänsterna blivit billigare att använda. Det här är en utveckling som kommer att fortsätta menar Fredrik Öst.

– Till nästa år kommer vi dels att se att de mobila bredbandkunderna har ökat ytterligare kraftigt, och jag tror också att vi kommer att se att användningen av mobil telefoni kommer att öka kraftigt. Överhuvudtaget, de trender som vi såg förra året kommer att fortsätta.

På fastnätsidan är det IP-telefoni och IP-TV som ökar mest. Men här kan man inte se samma tydliga prispress. Generaldirektör Marianne Treschow säger att hon är långt ifrån nöjd med möjligheten för fler operatörer att komma in och bidra till en ökad konkurrens.

– Det är en stor och viktigt fråga för oss att operatörer som vill komma in i det fasta nätet ska kunna göra det på lika villkor. Där är vi inte idag och där är vi inte nöjda. När det är på plats så kommer det att bli en positiv marknadsutveckling, säger Marianne Treschow, generaldirektör på Post- och Telestyrelsen.

Kristina von Dolwitz
kristina.von_dolwitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista