Regeringssatsning

Jämställdheten i skolan ska bli bättre

Regeringen vill öka jämställdheten i skolan och satsar 110 miljoner kronor bland annat på att försöka ta reda på varför det går mycket bättre för flickor än pojkar i skolan. Flickorna blir allt bättre medan pojkarna blir sämre.

– När det gäller ökade prestationsskillnader mellan flickor och pojkar lägger vi nu ut det på en särskild jämställdhetsdelegation. Vi inrättar rätt mycket forskningsresurser på att ställa frågan och få svar på vad detta ytterst beror på och hur vi kan ändra på detta. Vi har inte svaren än, men det är viktigt att börja ställa frågorna, säger utbildningsminister Jan Björklund (fp).

Regeringen vill komma åt flera problem med bristande jämställdhet i skolan. Det handlar om att skillnaderna mellan flickors och pojkars resultat bara ökar. Flickorna blir allt bättre medan pojkarna blir sämre.

Jan Björklund talar om en antiplugg-kultur bland pojkar som sprider sig.

110 miljoner kronor ska fördelas på tre år. 66 miljoner ska satsas på att ge lärare utbildning om könsroller, hedersvåld och sex och samlevnad.

En jämställdhetsdelegation för skolan ska bildas som ska analysera problemen och föreslå åtgärder.

Högskoleverket ska ta reda på varför allt färre män vill bli lärare.

– De 110 miljonerna gör en skillnad nu. Varje droppe urholkar stenen. Sedan får vi hoppas att framtida regeringar också fortsätter att göra satsningar. Detta är ett förändringsarbete. Det finns ingen enskild satsning som kommer att förändra detta över en natt utan detta är frågor som måste diskuteras och reflekteras över. Detta är värdegrundsfrågor och då måste varje ny generation återvinna de här frågorna. Det är det det handlar om, säger jämställdhetsminister Nyamko Saboni (fp).

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista