Ny chef för Arbetsförmedlingen utsedd

Uppdaterad 16:30
Arbetsförmedlingen fick på torsdagen en ny chef efter Bo Bylund som fick sparken av regeringen i april. Det är Angeles Bermudez-Svankvist som idag är verkställande direktör för S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm.

– Jag såg annonsen naturligtvis med alla kriterier och i all ödmjukhet så tyckte jag att det stämde ganska bra överens med mig själv så därför sökte jag.

Det här är ju en rätt politiserad tjänst. Ser du dig som politiker på något sätt?

– Absolut inte. Jag har alltid i mina tjänstemannaämbetesuppdrag förhållit mig neutral till det politiska systemet som finns eftersom ägandeskapet kan förändras och det gäller att leverera det som ägaren förväntar sig under den tiden man är ägare tills det blir en förändring om det nu blir så.

Men jag antar att du har uppfattningar om privatiseringar och sådant när man tittar på vad du har sysslat med tidigare?

– Jag tror att vi måste öppna upp möjligheterna till olika sorters system för att kunna skapa möjligheter för att människor i framtiden ska kunna matchas in med de kraven som finns med de framtida arbetsgivarna. Så jag ser inget hinder i att ha en mångfald när det gäller den frågan. Däremot måste det vara korrekt pris, man måste följa upp vad som görs och ha en hög kvalitet på det man betalar för naturligtvis.

Vad blir den största skillnaden nu med dig som chef?

– Jag har svårt för att uttala mig. Jag har inte träffat personalen ännu, jag har inte gått in i organisationen överhuvudtaget. Jag hoppas att jag kan bidra med lite humor och entusiasmera medarbetare och också ställa krav på att det finns väldigt goda exempel inom verket som man måste ta tillvara på och lära av varandra, så det är min förhoppning.

Angeles Bermudez-Svankvist, eller Angela som hon kallas, sökte alltså själv jobbet som chef för Arbetsförmedlingen och hon kommer närmast från jobbet som vd för S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm. Sjukhuset är visserligen beläget i Stockholm men patienterna kommer från hela Sverige och från utlandet. S:t Eriks Ögonsjukhus har 350 anställda och drivs som ett aktiebolag med Stockholms läns landsting som ägare.

Angela Bermudez-Svankvist utsågs till årets chef 1999 efter att som vd ha nytänt Folktandvården i Stockholms än. Hon har även skrivit boken Management by love, på svenska ungefär: att leda med kärlek. Hon sitter i styrelsen för Röda korset och Företagarna.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin som sparkade förre chefen Bo Bylund var mycket nöjd på torsdagen.

– Jag är jättenöjd. Jag tycker att det här är en fantastiskt bra rekrytering, en bra mix av erfarenheter. Det visar lite grand på det du själv tog upp i frågan att avpolitisera myndigheter och istället få en person med professionell erfarenhet och bakgrund och mycket goda ledaregenskaper och det är precis det som vi har sökt, säger Sven Otto Littorin.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista