Sjukdomar sprids med insekter till Europa

Klimatförändringarna och det ökande resandet innebär att Europa kommer att drabbas av sjukdomar orsakade av myggor, fästingar och gnagare. Experter från hela Europa har i dag diskuterat hur hotet ska mötas på Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar på Karolinska institutet.

– Det finns definitivt en ökad risk och en ökad frekvens av sjukdomar orsakade av insekter och fästingar i Europa, till exempel fästingburen hjärninflammation och chikungunyafeber, som fick ett utbrott i Italien förra året, säger Guy Hendrickx, som deltar i EU:s forskningsprojekt om vektorburna sjukdomar.

Forskarna har nu lyckats kartlägga hur utbrottet gick till. En person, som var sjuk i chikungunya kom hem till Ravennatrakten efter en resa i Indien.

Han blev biten av myggor, som sedan förde smittan vidare till 250 personer. Men det är bara en specifik tropisk myggart, som kan sprida smittan och den kom dit med en last gummidäck.

– Det fanns mygglarver i lasten, som sedan var fullbildade myggor när däcken lastades av i Italien, säger Guy Hendrickx.

I Sverige har varmare vintrar gjort att fästingen på senare år har spridit sig längs Norrlandskusten.

Ett förändrat klimat spelar roll, men det är inte enda orsaken, säger Guy Hendrickx.

– Spridningen beror delvis på klimatförändringen, men framför allt på att världen har blivit den globala byn, att människor reser dygnet runt till olika platser på jorden, säger han.

För att vara förberedd och kunna bekämpa olika sjukdomsutbrott finns nu sedan ett par år ett EU-finansierat tvärvetenskapligt forskningsprojekt om vektorburna sjukdomar.

Tjugofyra länder deltar och samarbetet fungerar, säger Guy Hendrickx.

– Medvetenheten om problemen har höjts och det visas av att utbrottet av chikungunya kunde stoppas inom ett par månader, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista