Danmark

Uttalande om arbetslösheten upprör

I Danmark stack centralbankschefen ut hakan på torsdagen. Nils Bernstein direktör på Danmarks Nationalbank tycker arbetslösheten är för låg i landet. Men han får mothugg från många håll.

Arbetslösheten i Danmark i rekordlåg, bara 1,8 procent. Få länder kan visa upp en så låg arbetslöshet och få regeringar skulle i dag våga sätta upp det som ett realistiskt mål. Och de flesta ser väl den låga arbetslösheten som en välsignelse för Danmark.

Men inte den danske nationalbanksdirektören Nils Bernstein. Han tycker arbetslösheten är alldeles för låg.

Bakom hans bedömning ligger ett resonemang om att bristen på arbetskraft gör att arbetsgivarna slåss om folk genom att erbjuda höga löner. Det driver på inflationen, men inte tillväxten, och inflation utan tillväxt är inte bra för landets ekonomi utan leder bara till problem. Den här åsikten delas av flera ekonomer i Danmark, men inte av många andra.

Oanständigt, kallar den danske arbetskraftsministern Claus Hjort Frederiksen, förhoppningen om högre arbetslöshet och han undrar vad det är som får folk att överhuvudtaget säga att låg arbetslöshet är av ondo.

Han får medhåll från många håll, också i oppositionen där en av de ledande socialdemokraterna tycker att Bernstein själv kunde pröva på hur det är att vara arbetslös.

Det skulle säkert vara bra för honom att gå från sin miljonlön till en dagpenning, så kan han känna inpå huden hur det är att leva med de inkomsterna, säger socialdemokraternas Henrik Sass Larsen.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista