Oro för att frihandelsavtal går i stöpet

Näringslivstoppar från hela världen träffades i Stockholm på torsdagen för att diskutera frihandelsfrågor. Oron är stor för att förhandlingarna om ett nytt frihandelsavtal ska misslyckas, Peter Sutherland, ordförande för oljebolaget BP och tidigare chef för Världshandelsorganisationen, WTO.

– Priset som världens ledare får betala för en troligt haveri i förhandlingarna är ett mycket hårt slag mot hela världsekonomin, säger Peter Sutherland.

Han var en av oräkneliga män i mörka kostymer från alla världens hörn som på torsdagen kom till Grand Hôtel i Stockholm.

Här diskuterades frihandel och hur politikerna i alla de länder som idag förhandlar i den så kallade Doharundan ska kunna påverkas för att få till ett avtal.

Trots en del goda nyheter för frihandelsförespråkarna pekar mycket åt motsatt håll, stigande matpriser och oljepriser leder till folkliga protester på många ställen och ökade krav på tullmurar och protektionism.

Egentligen borde ju stigande matpriser leda till det rakt motsatta menade flera talare på torsdagens konferens. Bönder i fattiga länder skulle tjäna på att sälja dyrt till de rikare länderna.

Jag frågar British Petroleums ordförande, Peter Sutherland, om det inte också är ett problem att till exempel oljebolagen som han företräder historiskt utnyttjat sin styrka mot just svagare länder, gör det det svårare för honom att trovärdigt propagera för nya frihandelsavtal?

– Självklart finns en dålig historia, men man måste komma ihåg att globalisering inte handlar oljebolagen. De är globala hur som helst. Det handlar om att ge alla, fattiga och rika, samma möjligheter, säger Peter Sutherland.

Problemet, säger Peter Sutherland, är att antiglobalisterna inte insett det och nu börjar det bli bråttom att få till ett nytt frihandelsavtal.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista