Vårdförbundet behåller sina medlemmar

Den förutspådda flykten av medlemmar från Vård-förbundet har inte blivit av. Hittills är det 300 medlemmar som ansökt om utträde. Vårdförbundet har i stället ökat antalet medlemmar under strejken.

– Sedan vi tecknade det centrala avtalet 28 maj kan vi konstatera att ungefär 300 medlemmar har valt att skicka in en utträdesblankett. Då kan man jämföra det med att i vanliga fall, normala år, då omsätter vi ungefär 500 medlemmar i månaden i genomsnitt. Just nu är inte medlemsomsättningen märkbart högre än en normalmånad, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Faktiskt är det så att Vårdförbundet tjänade på strejken vad gäller anslutna medlemmar. Medlemsantalet ökade med 4 500 personer under de sex veckor som förbundet utlyste strejk. Det aviserade massavhopp som många pratade om precis efter att strejken avslutades tror inte Anna-Karin Eklund blir av heller på sikt.

Det första lokala avtalet har redan slutits i Jönköping och ger en bättre utveckling än överenskommelsen på central nivå. Nu väntar resten av landet och först efter det kan man se det fulla resultatet av strejken, säger Anna-Karin Eklund.

– Den första ilskan och känslouttrycken som gavs var ju när man enbart fick höra vad nivåerna var för åren. Då var det många, naturligtvis, som blev missnöjda med det. Nu går vi in i steg två i de här förhandlingarna och då kommer det att omsättas lokalt och det är där pengarna faller ut och det är då vi får se resultatet, säger Anna-Karin Eklund.

Men på centrallasarettet i Västerås är tongångarna annorlunda. Det var här på avdelning 15 som det så kallade löneupproret började, vilket blev den direkta orsaken till att Vårdförbundet i april aviserade om strejk. Anette Eriksson, sjuksköterska på avdelningen, tror att det bara är en tidsfråga innan folk går ur förbundet.

– Jag är helt övertygad om att fler än de här 300 som redan har gått ur kommer att gå ur. Jag personligen tänker ju gå ur Vårdförbundet. Jag har beställt utträdesblankett och har fått hem den i posten idag, säger Anette Eriksson.

Lotten Collin
lotten.collin@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista