Unga brottsoffer behöver hjälp av unga

Majoriteten av landets alla brottsofferjourer saknar unga stödpersoner. Samtidigt är en tredjedel av alla hjälpsökande hos landets jourer unga under 25 år, fler unga stödpersoner behövs, anser Brottsofferjourernas Riksförbund.

Bristen på unga stödpersoner kan i vissa fall avskräcka eller göra det svårt för unga att våga berätta. Det tror 23-åriga Jeanine Stubergh som blev utsatt för sexövergrepp som tonåring. Idag några år senare är hon själv stöd åt andra brottsutsatta unga och hon känner att hennes ålder ibland hjälper henne att få kontakt.

– Jag har själv märkt att det är lätt att prata med unga brottsoffer eftersom jag själv är yngre. För dem jag mött har det känts lättare eftersom det känts som en kompis som man anförtror sig åt.

Som tonåring våldtogs Jeanine Stubergh i flera års tid. När det till slut kom fram så erbjöds hon hjälp av den lokala brottsofferjouren. Där mötte Jeanine andra utsatta unga i en självhjälpsgrupp. Efter den upplevelsen valde hon själv att bli stödperson åt brottsoffer.

Med en ålder på 23 år är Jeanine ganska ovanlig i den rollen. För runt om på landets över 100 brottsofferjourer finns det knappt några unga stödpersoner alls. Av cirka 1 500 ideellt arbetande stödpersoner är mycket få under 30 år, vissa jourer har någon - andra har inga alls. Det här är ett problem som måste lösas, säger Elin Jägervall som leder projektet unga brottsoffer på Brottsofferjourernas Riksförbund (BOJ).

– Det är oerhört viktigt att det finns en spridning bland stödpersonerna. Det kan inte bara vara tanter och farbröder i 60-70-årsåldern med medelklassbakgrund som ger stöd, säger Elin Jägervall.

Jourerna försöker få fler unga att engagera sig inte minst eftersom en tredjedel av de som faktiskt söker stöd är under 25 år. För att möta ungas behov driver Brottsofferjourernas Riksförbund sedan tre år tillbaka ett projekt som handlar om att skapa förståelse och nya hjälpmetoder eftersom det kan i vissa fall bli generationsproblem när unga brottsoffer möter äldre stödpersoner.

– Det kan bli så att den unge känner att den inte får förståelse för sin situation. Kanske träffar man en äldre person som inte känner till vilken verklighet unga lever i idag, säger Elin Jägervall.

Varför tror du att det inte är så många unga som väljer att stödja brottsoffer?

– Jag tror att det är för lite ungdomar som vet om att det finns. Sedan kan det vara så att många tror att det tar för mycket tid och att de inte har tid att engagera sig, säger Jeanine Stubergh.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista