Afrikanska länder vill ha mer guldpengar

Mali och Ghana i Västafrika hör till världens största guldproducenter, men får bara en bråkdel av vinsten från gruvorna. Nu kräver länderna att gruvföretagen delar med sig av vinsterna.

Trots att priset på guld rör sig på rekordnivåer är de guldproducerande länderna i Västafrika fortfarande fattiga.

Lokala organisationer tillsammans med hjälporganisationer lobbar nu för att gruvföretagen ska ta ett större ansvar för miljö och samhälle och dela med sig av vinsterna.

De vill också ha en uppförandekod som är gemensam för alla länder i Västafrika.

Guldgruvor lämnar öppna sår i landskapet och riskerar att förorena vattnet. Guldbrytningen tvingar folk att flytta, men ger inte särskilt många arbetstillfällen.

De attraherar utländskt kapital och fattiga länder som brottas med stora skulder välkomnar gruvföretagen på nästan vilka villkor som helst. I Ghana har gruvor till och med tillåtits i nationalparker.

Bara i snitt fem procent av avkastningen kommer samhällena i Västafrika till del, enligt hjälporganisationen Oxfam. De lagar och regler som finns idag, ställer inte tillräckliga krav på företagen.

Länderna i Västafrika till och med sänker sina krav i konkurrensen om de attraktiva kontrakten. Det berättar Daniel Owusu-Koranteng, som är chef för den lokala organisationen Wacam i Ghana. De lobbar för att Västafrikas ekonomiska gemenskap, Ecowas, ska godkänna en kollektiv standard för de guldproducerande länderna i regionen.

Till exempel skulle företagen tvingas betala till en fond när de öppnar en ny gruva.

De som inte återställer miljön efter gruvbrytningen ska inte få tillbaka sina pengar. Det bör finnas minimilöner och förbud att utnyttja barn som arbetskraft. Samhällena bör få större medbestämmanderätt och insyn i företagens finanser, och de bör tvingas böta om de bryter mot bestämmelserna.

Förhoppningen är att Ecowas och de västafrikanska regeringarna, ska godkänna koden med början nästa år.

Men sannolikt kommer protester från gruvföretagen.

Margareta Svensson, Johannesburg margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista