Alliansregeringen splittrad om försvaret

Folkpartiet splittrar nu alliansregeringen i försvarsfrågan. I samband med att försvarsberedningen imorgon, fredag, lägger fram sin rapport om framtiden för försvaret väljer folkpartiet att i strid med övriga partier officiellt kräva att Sverige ska gå med i försvarsalliansen Nato.

Folkpartiet väljer att göra ett utspel i Natofrågan som splittrar partierna i den borgerliga alliansen. Det är ett känt folkpartikrav. Men inget som den borgerliga regeringen står bakom. Därför vållar det kraftig irritation mellan de borgerliga partiledarna.

Den senaste tiden har moderaterna haft stora problem med försvarsfrågan. Bland moderatväljare finns kritik mot att försvaret pressats ekonomiskt av en moderat försvarsminister.

Försvarsberedningen överlämnar imorgon, fredag, sin rapport till försvarsminister Sten Tolgfors.

Flera av de övriga sex riksdagspartiernas ledamöter i försvarsberedningen beklagar att folkpartiet genom sitt agerande splittrar beredningen. Nato-frågan ingick inte ens i uppdrag enligt ledamöterna.

När det gäller inriktningen för försvaret kommer försvarsberedningen inte med någon lista på förband som bör läggas ner.

Istället handlar det bland annat om besparingar när det gäller det stora antalet anställda officerare och försvarets byråkratiska överbyggnad. Den är alldeles för stor och överdimensionerad och kan, enligt uppgift till Ekot, ge miljardbelopp i besparingar.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista