Tomma bensintankar väntar britter

De pågående protesterna mot höga bensinpriser runt om i världen tycks ha nått en akut nivå i Storbritannien. Flera dagars förhandlingar mellan bensinjätten Shell och tankbilsförare som kör ut bensin till stationerna har inte lett fram till avtal och nu blir det strejk.

På brittisk tv på torsdagskvällen var det dystra miner när beskedet kom att det blir strejk från och med klockan 6 på fredagsmorgonen brittisk tid och ända fram till tisdag.

Det handlar om tankbilsförare som strejkar för att få upp lönen med 13 procent medan Shell har erbjudit ungefär 7 procent.

Konsekvenserna stod omedelbart klara. Strejken stoppar alla leveranser av bensin till 1 000 av Shells bensinstationer runt om i Storbritannien och det kommer att bli brist på bensin inom ett dygn på de stationerna.

Enligt facket Unite ska det bli tomt i slangarna nästan omedelbart.

Strejken stänger tio procent av ungefär 10 000 bensinstationer i Storbritannien, Shells marknadsandel är just ungefär tio procent, och det finns risk för att chaufförernas strejk sprider sig.

Den brittiska regeringen förbereder nödåtgärder och premiärminister Gordon Brown har lovat att mackarna inte ska sina.

Allmänheten uppmanas att inte drabbas av panik eller börja hamstra bränsle.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista