Första elbilen i nödens Gaza

På lördag är det ett år sedan islamiströrelsen Hamas tog makten i Gaza efter blodiga strider med rivaliserande Fatah. Situationen i det som kallas världens största utomhusfängelse har allvarligt försämrats på grund av blockaden. Men nöden har också lett till en uppfinningsrikedom. Gaza har nu sin första elbil.

Det är ingen flott ny luftkonditionerad bil, utan en 13 år gammal bucklig Peugeot som byggts om med en begagnad vattenpumpsmotor och ett batteri från en dator.

Ingenjör Fayez Anan demonstrerar elbilen, som han tillverkat tillsammans med två kolleger i bensinbristens Gaza. Ett alternativ till häst och vagn och till alla de gazabilar som drivs med matolja, vilket sprider en fet stank i stan.

Elbilen är framtidens modell tror de och den är så eftertraktad att de redan har 500 beställningar, men på grund av blockaden kommer de bara att kunna tillverka 50 eftersom de inte får importera motorer och batterier.

Ingenjörerna drömmer också om den solenergidrivna bilen med solceller på taket. Det ska vi bygga så fort blockaden hävs och vi kan importera solpaneler, säger Fayez Anan.

Inne på kontoret pratar de tre el-ingenjörerna om året med Hamas.

– Jag hatar Hamas, säger en av dem.

Men Fayez invänder att Hamas bara är en förevändning för Israel att strypa Gazas ekonomi.

Medan de två argumenterar sitter den tredje ingenjören, Wasim Khazandar tyst, så tittar han på mig och säger: Du kan nog inte förstå hur det känns att leva här i Gaza under blockad och tvingas ta emot mat från sin fiende.

Cecilia Udden, Gaza
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista