Fängslade människor på Guantánamo.

Miltärdomstolar fortsätter på Guantánamo

Efter beslutet i USA:s högsta domstol om att fångarna på Guantánamo har rätt att få sina fall prövade i civila domstolar, säger justitiedepartementet i Washington att rättegångarna i militärdomstolarna kommer att fortsätta.

Det amerikanska justitiedepartementets talesman säger att utslaget inte påverkar de rättegångar som pågår. Enligt departementet har de som åtalas för krigsbrott de rättigheter som Högsta domstolen kräver.

För president George Bush är utslaget en stor motgång, men han säger att Vita huset kommer att lyda domstolen även om han är emot beslutet.

Flera människorättsorganisationer har länge kritiserat militärrättegångarna på Guantánamo och kallat dem för skenrättegångar.

Organisationerna anser att bevis och medgivanden blivit framtvingade under tortyr. De jublar nu över beskedet.

Också FN:s högsta chef för mänskliga rättigheter, Louise Arbour, välkomnar beslutet.

Samtidigt tvistar juridiska experter i USA om hur domen kommer att påverka rättegångarna och fångarna nu. En komplicerad process har blivit ännu mer komplicerad.

Flera advokater för terrormisstänkta säger att de nu kommer att begära att åtalet läggs ner med hänvisning till Högsta domstolens beslut. Det gäller bland annat anklagelser mot Usama bin Ladins chaufför.

Också presidentkandidaterna Barack Obama och John McCain har kommenterat beslutet om att Guantánamofångarna ska ha samma rättigheter som andra misstänkta.

Demokraten Barack Obama gläds åt beskedet medan republikanen John McCain är bekymrad över utslaget. Efter McCains valmöte på Wall Street i New York under kvällen sa Dara Wivy att terrorister måste behandlas annorlunda.

Beatrice Janzon, New York
beatrice.janzon@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".