Färre nya bilar säljs i Europa och USA

De höga bränslepriserna slår nu igenom ordentligt på nybilsförsäljningen. Förra veckans försäljningssiffror från USA och dagens från Europa visar att någonting har hänt. Det som har hänt kan vara ett trendbrott men också bara en tillfällig svacka.

Dagens siffror från Europa bekräftar, kan man säga, det som redan har skett i USA, nämligen att de höga bränslepriserna sänker nybilsförsäljningen. Värst är det för tillverkare av större och mer bränsleslukande bilmodeller, som Volvo och Saab.

För medan totalmarknaden i Europa föll med 7,8 procent i maj jämfört med samma månad 2007, så minskade Saab med 19 procent och Volvo med 15,4 procent.

Saabs sålde 7 800 bilar och Volvo 22 500 bilar i maj. Statistiken kommer från den internationella branschorganisationen Acea som håller koll på ungefär 35 biltillverkare.

Saab och Volvo är i gott sällskap, för bara fyra av de 35 visade plus jämfört med maj förra året. Totalt såldes 1,3 miljoner nya bilar i maj i Europa.

Frågan är om det är en tillfällig nedgång och svaret kan finnas i det faktum att nedgången räknat över årets fem första månader bara är 0,7 procent jämfört med samma tid 2007.

Saab har minskat med 13,2 och Volvo med 9,8 procent på fem månader.

Jaguar som nyligen såldes av Ford till indiska Tata Motors ökade med 58,3 procent i maj, medan italienska Fiat som äger Ferrari och Maserati kunde redovisa en ökning av sportbilsförsäljningen med 26,1 procent.

I Frankrike steg försäljningen i maj med 7 procent medan det gick tvärtom i Tyskland, där det blev minus 6,2 procent.

De svenska majsiffrorna visade på minus 12,5 procent.

I USA visade siffrorna i förra veckan att de skenande bensinpriserna sänkte General Motors försäljning med 30 procent och Fords med 19 procent och japanska Toyotas med 8 procent.

Marknaden för stora och bränsleslukande bilmodeller som pickups och stadsjeepar har i stort sett kollapsat i USA.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".