Folket återvänder till de tidigare översvämningshotade områdena i Sichuanprovinsen. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.
Kina

Återvänder efter översvämningshot

Översvämningshotet från den stora sjö som bildades efter jordbävningen i Kinas Sichuanprovins tycks nu vara över och de evakuerade kan åka hem.

Hanna Sahlberg rapporterar från återuppbyggnadsarbetet i den jordbävningsdrabbade provinsen där 15 miljoner människor tvingades lämna sina hem.

Jordbävningssjön i Tangjiashan har under de senaste veckorna tvingat över 200 000 människor här i Mianyang att lämna sina hem.

Sjön bildades när en flod täpptes till av rasmassorna från bergen och områden som redan drabbats av jordbävningen har länge hotats av översvämning. Nu håller den förrädiska sjön på att tömmas på vatten genom grävda kanaler och det rapporteras att arméns ingenjörer har lämnat området.

Nästan en kvarts miljon människor får återvända till sina hem nu, men för många av dem väntar flera månader i tält eftersom deras hus förstördes i jordbävningen eller är för osäkra att bo i.

Cementstrålen spottas ut på marken och ett gäng arbetare slätar till ytan. Här läggs grunden till tusen personers nya boende. Och snabbt ska det gå.

På ett gärde i Anxian utanför staden Mianyang arbetar byggnadsarbetare från Henan i strålkastarljus till sent inpå natten för att hinna med att resa barackerna i tid.

– De ska kunna flytta in så att de hinner titta på OS i de nya husen, säger Zhaò Hongyou som anmälde sig som frivillig till Sichuan.

Hans byggfirma hemma i Henan betalar hans lön medan han är här.

Överallt i Sichuan håller arbetare på att bygga långa, likformiga baracker av isolerade skivor med blå plåttak. Någon gång i augusti förväntar sig de flest att ha ett tillfälligt hus igen, även om det blir trångt. Varje familj får 20 kvadratmeter att bo på.

Enligt lokala myndigheter beräknas 15 miljoner människor ha fått lämna sin hem efter jordbävningen. Vissa, som till exempel människorna i bergsstaden Beichuan, har fått lämna sin hemtrakt helt och hållet och många plågas av minnena av dem som blev kvar under ruinerna.

På mindre drabbade platser bor människor i tält på sin egen gårdsplan och har så smått börjat reparera sina hus. Men återuppbyggnaden av hela det drabbade området kommer att ta flera år.

Hanna Sahlberg, Mianyang
hanna.sahlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".