Det blir svårare att få jobb till hösten

Arbetslösheten minskade i maj månad jämfört med förra året, men trenden är vikande och ökade varsel gör att stigande arbetslöshet snart är att vänta.

– Färre lediga platser och fler varsel, men vi har fortfarande låg arbetslöshet. Maj månad brukar också vara låg för det är just innan de som kommer ut från skolor anmäler sig på arbetsförmedlingen, säger Lena Liljebäck, tillförordnad generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

– Ser man på grupper, och tittar på siffror för maj i år jämfört med i fjol, så har vi färre arbetslösa som är utrikesfödda, färre arbetslösa som är funktionshindrade och betydligt färre långtidsarbetslösa än för ett år sedan.

Även om arbetslösheten fortsätter att minska så bromsar utvecklingen in, och antalet nya varsel, som har ökat från 1 500 i maj förra året till cirka 5 000 i maj i år, gör att arbetslösheten på sikt kommer att öka. 

Nu när konjunkturen vänder så ser det inför hösten mörkt ut på arbetsmarknaden. Det är de redan svaga grupperna som drabbas hårdast, säger Lena Liljebäck.

– Vi säger enligt våra bedömningar att i höst räknar vi med att arbetslösheten kommer att öka.  Det är framförallt de som är nya på arbetsmarknaden som kommer att drabbas.

– Det är ungdomar, speciellt de med bristfällig skolutbildning, och nyanlända invandrare och funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga som får det ännu svårare. Sedan får de konkurrera med många som kommer från företag som har varslat, som har relativt god yrkeserfarenhet och kommer nyligen från en arbetsplats, säger Lena Liljebäck på Arbetsförmedlingen. 

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".