Försäkringskassan drar ner på kontroller

Försäkringskassan minskar antalet kontroller som ska stoppa felaktiga utbetalningar för att hinna betala ut ersättningarna.

– Vi vill göra de här förenklingarna i några moment för att kunna hantera att utbetalningarna kommer i tid till våra kunder här under sommarmånaderna.

Men tror du att det här kan leda till att fler fuskar eller att ni inte upptäcker fusk?

– Jag tror att våra slumpmässiga kontroller och våra utredningsdelar i övrigt kommer att fortfarande ha ögonen på det. Det är klart att det finns en viss risk som vi har vägt in att vi nu får ta, gentemot att pengarna inte betalas ut i tid, säger försäkringsdirektör Birgitta Målsäter.

Det handlar till exempel om kontroller av att inte båda föräldrarna tar ut tillfällig föräldrapenning samtidigt och av att en nyanmäld sjukpenninggrundande inkomst stämmer enligt arbetsgivaren, som Försäkringskassan nu inte ska göra i varje enskilt ärende innan pengarna betalas ut.

Skälet är, enligt Försäkringskassan, den omorganisation som myndigheten är inne i och som gör att resurserna inte räcker till.

Det här sker samtidigt som regeringen gett Försäkringskassan både mer pengar och en tydligare uppgift att hitta och stoppa felaktiga utbetalningar.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson tänker ta upp frågan i sitt möte med myndigheten i nästa vecka.

– Vad jag samtidigt har förstått är att det stora kontrollarbetet mot felaktiga utbetalningar pågår som vanligt. Det är under en kortare period man gör den här förändringen.

– Men Försäkringskassan fick också inför året 700 miljoner kronor extra som en hjälp till omorganisation och till att stödja arbetet med felaktiga utbetalningar, så extra medel har gått ut, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Henrika Åkerman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".