Stora förluster efter stoppad reaktor

Uppdaterad 16:00
Vattenfall kommer att förlora minst 100 miljoner på att en av Ringhals reaktorer står still efter ett fel i kylsystemet. Och de ekonomiska förlusterna kommer att fortsätta under ett år.

– Jag skulle säga att vi tappar hittills kanske 100 miljoner på bortfallet och sedan kommer vi att tappa ytterligare i och med att vi planerar att återstarta på en reducerad effekt, säger kommunikationschefen Gösta Larsen.

Hur länge kommer ni att köra på reducerad effekt?

– Fram till nästa års översyn under nästa sommar.

Ringhals kommer inte att kunna köra reaktor 2 med full effekt förrän nästa sommar, tror Gösta Larsen. Men han kan inte beräkna de ekonomiska förlusterna för det i dag.

Reaktorn stoppades i början av maj efter att man upptäckt ett fel i kylsystemet. Det är två av pumparna i det som kallas för hjälpmatarvattensystemet, som pumpar in vatten i reaktorn, som inte har haft den kapacitet man trott. Felet utgjorde inte någon omedelbar fara för säkerheten eftersom det finns flera system som kyler ned vattnet i reaktorn.

Problemet kan ha funnits i flera år.

– Vi håller på att utreda varför vi har missat det vid tidigare kontroller, säger Gösta Larsen.

Statens kärnkraftsinspektion ser allvarligt på felet men man måste få in provningsprotokoll från Ringhals innan man kan göra en noggrannare analys.

– Det här är något vi absolut måste titta vidare på. Det är inte okej att flödet inte stämmer med det man har uppgett, säger pressansvarige Anders Bredfell på SKI.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".