Televerkets gamla stomnät på väg ut på börsen. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Ingen säkerhetsrisk när Telia Sonera säljs

Uppdaterad 18:14
Det går att sälja Telia Sonera utan risk för rikets säkerhet - om bara regeringen vidtar de åtgärder som Försvarsmakten kräver. Det visade en rapport från försvarsmakten på fredagen. Ett besked som gläder finansmarknadsminister Mats Odell.

– Jag är väldigt glad att det visar sig att det är möjligt med bibehållna säkerhetsintressen att genomföra ett minskat statligt ägande i Telia Sonera, säger Mats Odell.

Försvarsmakten har som Ekot rapporterat tidigare haft starka invändningar mot att sälja Telia Sonera och det stomnät som försvaret varit med att bygga ut å fortfarande använder. Att sälja bolaget utan vidare innebär stora säkerhetsrisker, menar Per Nilsson, chef för ledningssystemsavdelningen på försvarshögkvarteret.

– Telia Sonera innehåller ett antal värden av mycket högt värde för rikets säkerhet, både i form av tjänster som levereras och den forma av infrastruktur som Telia sitter på. Oberoende av vilken ägarform man har i framtiden så behöver myndigheternas tillgång till den infrastrukturen och de tjänsterna säkerställas.

Rapporten med förslag på hur man ändå ska kunna sälja bolaget är hemligstämplad men ett alternativ som nämns handlar om att ingå avtal med nya ägare för att skydda försvarskänsliga delar av nätet. Om det är en vettig lösning vill Per Nilsson inte gå in på.

– Vi har lämnat vår bedömning till regeringen avseende trovärdigheten i det.

Det finns med som ett förslag, men ska det tolkas som att du inte ser det som en hållbar lösning?

– Jag säger bara att vi har bedömt den lösningen och vår syn är redovisad och det ingår i den hemliga delen av redovisningen, säger Per Nilsson.

Mats Odell varken kan eller vill på fredagen kommentera de åtgärder som försvaret föreslår men innan allt är löst blir det i alla fall ingen försäljning.

– Vi kommer inte att lämna vårt huvudägarskap i Telia Sonera förrän vi har hittat bra lösningar som tillgodoser de säkerhetsintressen som finns i den här rapporten, säger Mats Odell.

Kristina von Dolwitz
kristina.von_dolwitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".