Mer skog skyddas frivilligt. Foto: Olli Manninen/Scanpix.

70 000 hektar skog blir naturreservat

Det statliga skogsbolaget Sveaskog och Naturvårdsverket har träffat en uppgörelse, som innebär att 70 000 hektar ska avsättas som naturreservat på Sveaskogs marker. Beslutet innebär att Sverige kommer ett stort steg närmare riksdagens mål för skogsskydd till 2010.

– Det innebär att vi genom att vi gör ett avtal med Naturvårdsverket ordnar ett långsiktigt formellt skydd av de här naturskogarna i Sverige som vi redan har identifierat som skyddsvärda och som vi redan har undantagit från skogsbruk, säger Gunnar Olofsson, vd för Sveaskog.

De här skogsområdena har tidigare inventerats och befunnits ha höga naturvärden. Det är länsstyrelsen som bildar naturreservat och sedan bestämmer vilken skötselplan som ska gälla för reservaten. Sveaskog får ingen ersättning för reservatsbildningen, men behåller ägandet av skogen och kommer att ta betalt för att sköta reservaten.

– För oss är det viktigt att vi kan ha ett ägande och ett brukande av skogen, säger Gunnar Olofsson.

Vad menar du med brukande?

– Brukandet är såtillvida att vi kan sköta de här skogarna på uppdrag av Naturvårdsverket. Naturvårdskogar behöver även de skötas, Det är inget skogsbruk utan naturvård, säger Gunnar Olofsson.

Dessa 70 000 hektar kommer nu att svara för 40 procent av det som återstår för att Sverige ska uppfylla sitt mål för formellt skogsskydd i naturreservat till 2010.

Miljöminister Andreas Carlgren tycker att uppgörelsen mellan Naturvårdsverket och Sveaskog är bra.

– Jag välkomnar den mycket. Nu tar det statliga bolaget ett stort ansvar och skyddar en mycket stor skogsareal. Då riktar jag också en mycket stark uppmaning till de stora privata skogsbolagen och kyrkan att i motsvarande grad öka sina ansträngningar.

Men det är inte gratis att bilda naturreservat i de privata bolagens skogar utan staten måste betala?

– Det har vi anslag för.

Ni tänker ju sänka anslagen, hur går det då med det totala målet? Ni måste ju ändå betala de andra skogsägarna för att skapa ett reservat?

– Men den anslagsnivån vi nu har och med det här stora klivet från Sveaskogs sida så finns det nu mycket stora förutsättningar att klara 2010-målet, säger Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".