Personuppgifter

FRA anklagas för felaktig registrering

Datainspektionen har fått in ett klagomål om oegentlig hantering av personuppgifter på Försvarets Radioanstalt, FRA. Det handlar om information som FRA ska ha kommit över när de avlyssnat till exempel teletrafik.

– Vi har fått in en anonym skrivelse. Skribenten vill att vi ska undersöka huruvida ett antal personuppgifter har behandlats med stöd av den lagstiftning som gäller inom FRA:s område, säger Göran Gräslund, generaldirektör på Datainspektionen.

Stora delar av anmälan till Datainspektionen har belagts med sekretess. Men enligt vad Ekot erfar handlar det om att FRA ska ha lagrat uppgifter om fler än 100 personer som på olika sätt haft kontakt med Ryssland under 1990-talet. Det gäller personer inom föreningar och företag.

I ett fall handlar det om försäljning av datorer, i ett annat om kontakter med den ryska träindustrin och i ett tredje fall ett omskolningsprojekt för arbetslösa specialister.

Enligt lag får FRA bara lagra personuppgifter när det finns en misstänkt koppling till terrorism eller liknande. I de aktuella fallen hade säkerhetspolisen inte något intresse av personerna i fråga, enligt uppgiftslämnaren till Datainspektionen.

Än är det för tidigt att säga om det här handlar om olaglig registrering, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

– Sanningen att säga har vi inte gjort någon bedömning ännu utan vi ska titta på det här på samma sätt som vi tittar på andra klagomål.

Du säger att ni inte har gjort någon bedömning, men ni har ju ändå sekretessbelagt stora delar av anmälan?

– Ja, vi har gjort den bedömningen. Men vi har inte tagit ställning till hur vi ska gå vidare med det här ärendet, säger Göran Gräslund.

På onsdag röstar riksdagen om att utöka FRA:s befogenheter. Hittills har myndigheten fått avlyssna trafik i etern. Nu ska också kabelbunden trafik omfattas, som till exempel internet, e-post och fax.

En omdebatterad fråga i sammanhanget har varit risken för att personer avlyssnas och registreras i onödan.

Datainspektionen har alltså ännu inte beslutat om den ska ta upp anmälan om påstådd oegentlig personregistrering på FRA. Det beslutet kommer att fattas inom de närmsta veckorna, enligt Datainspektionens Göran Gräslund.

– Vi ska försöka att i varje fall ha en arbetsplan som vi har fastställt före sommarsemestrarna,

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".