Eva-Lis Sirén

Lärare vill ha friskolor i kommunens regi

Ska de kommunala skolorna få bestämma mer över sig själva? Det är en fråga som varit mycket känslig och som kan få stor betydelse för hur skolorna i Sverige kommer att utvecklas i framtiden. Lärarförbundet arbetar nu hårt för att självstyrande kommunala skolor ska regleras i den nya skollagen.

– Man ska inte behöva bli avknoppad eller behöva starta en fristående skola för att kunna påverka i sin skolvardag, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

De senaste åren har antalet friskolor exploderat. Kommuner har sålt skolor till några i personalen, olagliga avknoppningar, enligt Statskontoret.

På fredagen sa regeringsrätten ja till att kommuner får bilda bolag som driver friskolor. Frågorna om vem och vilka som driver och bestämmer över skolorna ses som allt viktigare. Skolverket har slagit fast att skolor där rektorn och lärarna är engagerade och har ett starkt inflytande är allra mest framgångsrika och alltså bäst för eleverna.

Det finns ett nätverk för att sprida idén om flera kommunala friskolor och Lärarförbundet har både uppvaktat och hållit seminarier för politiker för att driva på att den nya skollagen också ska omfatta självstyrande kommunala skolor.

Det finns redan ett 20-tal sådana självstyrande skolor runt om i landet, i lite olika modeller. Det avgörande är att skolorna styr sig själva lite mer än vanliga kommunala skolor. Rektorn och skolans styrelse bestämmer mer själva om hur pengarna ska användas, vilka lärare som behövs, vilket stöd elever ska få och också om skolmat och städning till exempel.

Eva-Lis Sirén i Lärarförbundet menar att självstyrande skolor fullföljer idén om att decentralisera skolan.

– Vi tycker att decentraliseringen har stannat halvvägs på skolkontoren. Många gånger ser man hur den kommunala nivån, den kommuncentrala nivån, stjäl både tid och pengar från den egna skolan. Vi vill helt enkelt att man ska få samma effektivitet, frihet som de fristående skolorna har. Det ska vara möjligt också inom den kommunala skolan, säger Eva-Lis Sirén.

Politiskt har frågan om självstyrande skolor varit mycket känslig. Det var frågan om hur fria kommunala skolor ska få vara som spräckte förhandlingarna om den nya skollagen mellan miljöpartiet, som drev på, och socialdemokraterna som sa nej. Då blev ingen ny lag. Nu är socialdemokraterna försiktigt positiva. Det är intressant, säger partiets talesperson i skolfrågor Marie Granlund.

Moderaternas Mats Gerdau tycker att kommunala självstyrande skolor är mycket bra. Utbildningsminister Jan Björklund, folkpartiet, låter hälsa att han vill avvakta och att regeringen ännu inte bestämt vad den ska ta för ställning i frågan.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".