Ny teknik kan hjälpa brottsoffer

Med hjälp av ny teknik kan skyddet för förföljda personer i Sverige komma att stärkas framöver. Regeringen arbetar på ett lagförslag som kan göra det möjligt att använda satellitnavigationssystemet GPS och radioteknik för att kunna följa rörelserna hos förföljare och stärka skyddet för offren.

Inka Wennerberg på Rikspolisstyrelsen har utrett frågan och ser stora fördelar för brottsoffren.

– Man kan få en ökad rörelsefrihet, man kan bli tryggare. Det går ett larm om man överträder den fredade zonen. Vi tror att det kan göra användning av besöksförbud mer effektiv.

Nu finns det tekniska möjligheter att ge personer som utsätts för förföljelser och hot ett betydligt bättre skydd. Det kan exempelvis handla om utsatta kvinnor som förföljs av sina före detta män som gång på gång trotsar besöksförbud.

Ny teknik för det nämligen möjligt för polisen att övervaka förföljaren på ett helt annat sätt än tidigare. Om man bland annat använder sig av satellitnavigationssystemet GPS i ett system med fotbojor och larmpaket så kommer polisen att kunna följa gärningsmannen i realtid på en bildskärm som tänds upp så fort han överträder förbudet.

Man kan nämligen skapa stora skyddszoner för offret och se till att systemet varnar om gärningsmannen tar sig in i dem. Dessutom kan man använda sig av radiosändare för att se till att offret får ett larm om gärningsmannen kommer närmare än 50-100 meter.

Det system man nu tittar på kommer att ge den förföljda personen en betydligt större rörelsefrihet samtidigt som det kommer att sätta större press på förövaren.

Rikspolisstyrelsen har gjort flera tester och ser också många fördelar, säger Inka Wennerberg.

– Dels kan det ge bevis för överträdelser. Som det ser ut idag är det väldigt svårt att bevisa överträdelser och besöksförbud. Vi anser också att det kan ge ett ökat skydd genom att man blir larmad och kan sätta sig själv i säkerhet och i vissa fall även polisen kan ha förmåga att rycka ut och komma till plats. Så vi tror att det kan ge ett visst ökad skydd och rörelsefrihet för brottsoffret.

På justitiedepartementet arbetar man med ett lagförslag för att stärka skyddet för hotade och förföljda personer, den så kallade stalking-utredningen. Den ska vara klart sista september, det är där förslagen om elektronisk övervakning kommer att finnas med.

Man räknar med att kunna ge det här skyddet till mellan 150 och 200 personer om året och det kommer att kosta mellan 50 och 100 miljoner kronor.

Samtidigt varnar man på Rikspolisstyrelsen för att ha en övertro på systemet, för det kommer aldrig att bli hundraprocentigt säkert, säger Inka Wennerberg.

– Det är viktigt att betona att det här inte är något hundraprocentigt skydd, men vi tror att det kan ge ett bättre skydd för brottsoffren, säger Inka Wennerberg.

Peter Olsson
peter.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".