Butiksrån i stället för värdetransporter

Butiksrånen har blivit fler. Den senaste tolvmånadersperioden fram till sista maj rånades 861 butiker. Det är drygt 100 fler rån än den förra motsvarande perioden. Det finns flera förklaringar till ökningen, enlig Dick Malmlund, säkerhetschef på organisationen Svensk Handel. Färre värdetransportrån är en.

– Vi har varit väldigt hårt ansatta av guldsmedsrån och det är ju det näst bästa när man inte kommer över pengar. Guld besitter ju ett fast värde på marknaden så att det är rätt naturligt att när man inte får tillräckligt mycket pengar, då tar man guldsmeder.

– Sedan om man tittar, jag pratade med en polis häromdagen, 15 år tillbaka i Stockholm fanns det 50 stycken presumtiva rånare beredda att begå de här grova brotten. Idag säger man att man har tusen. Det är klart att det påverkar rånen mot butiker, säger Dick Malmlund.

Dick Malmlund beskriver butiksrånarna som masskonsumenter av brott. Många begår flera rån om dagen. Av de butiksrån som begicks i maj var en tredjedel med skjutvapen. Det visar siffrorna från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, som Icanyheter har sammanställt.

Antalet är ett tecken på att butiksrånen blivit grövre, enligt Dick Malmlund.

– Det har ökat, andelen, och det är också så att våldet i samband med varje rån har ökat, det begås väldigt mycket övervåld mot butiksanställda idag. Förr när man hade fått bytet då lämnade man platsen. Idag binder man och inte sällan använder man våld mot butiksanställda, säger Dick Malmlund.

Yasmine El Rafie
ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".