Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveriges fjärilsfamiljer kartlagda

Publicerat lördag 14 juni 2008 kl 12.30
Sveriges 13 familjer av fjärilar har kartlagts och presenteras snart i en bok. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Om några veckor kommer den sjätte boken i det svenska artprojektet, Nationalnyckeln, där Sveriges alla arter av växter och djur ska beskrivas och artbestämmas. Nu handlar det om käkmalar, säckspinnare och purpurmalar, sammanlagt 13 familjer av fjärilar.

– Många av fjärilarna är små och oansenliga men det finns flera som är jättefina, vackra och har intressanta levnadssätt, säger Sanna Nordström, entomolog vid ArtDatabanken, insektsforskare och redaktör för den nya volymen.

Många av dessa fjärilar är små i bruna och gråa nyanser, men Carl von Linné har sagt om dem ”Här i dessa små, och af oss så föraktade kräken, kunna vi finna de största Naturens mästerstycken”.

Fjärilarna kanske flyger bara några dagar, men larven kan ta ett eller två år på sig att utvecklas.

– De allra flesta arterna lever av gröna växtdelar, av blad eller stammar, säger Sanna Nordström.

Man kan se gångar i blad från de här larverna.

– Ja, när larven kläcker så borrar den in sig i bladet och lever inuti bladet.

Till den här gruppen hör den av oss människor inte så älskade pälsmalen, men den är inte lika vanlig längre.

– Bara för sjuttio år sedan så var den något som nästan alla människor visste vad den var. Klädesmal, pälsmal och det finns en som heter tapetmal. I dag så är vi inte så intresserade av att ha massa larver i garderoben och vi har lyckats bli av med det här problemet. Vi har en helt annan inomhusmiljö.

Sveriges minsta fjäril är också en mal, den ovanliga, rödlistade syradvärgmalen.

– Den är väldigt liten. Den är ungefär tre millimeter i vingspann, det vill säga när fjärilens vinga är utspända, säger Sanna Nordström.

Käkmalar och säckspinnare, för de flesta människor så ringer det inga klockor när man hör det, men tror du att en sådan här bok kan ge ett nytt intresse för den här gruppen av fjärilar?

– Ja, det tror jag faktiskt. För det visar erfarenheten från våra tidigare utgivna volymer.

Den första fjärilsboken i artprojektet om dagfjärilar har blivit mycket populär och satt igång något av en vurm för fjärilsskådning. Även om de flesta av fjärilarna i den nya volymen är små finns också stora skimrande fjärilar. Nu i midsommartid svärmar humlerotfjärilen.

– I skymningen kring midsommar. Det är vanligtvis flera hundra silvervita hanar som tillsammans flyger i pendlande rörelser en bit ovanför marken för att locka på honor, säger Sanna Nordström.

Har du själv sett det här?

– Ja, det har jag gjort. Det är en otrolig naturupplevelse. Både rörelsen tillsammans och den sivlervita glansen. Det är dramatiskt och vackert.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".